29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Зимові небезпеки

Ігор РИБЕЦЬ, провідний інспектор Вишгородського РВ ГУ ДСНС України у Київській області, старший лейтенант служби ЦЗ

Взимку людину щоденно чигає багато небезпек — тонкий лід, низька температура, ожеледиця. Особливо суворого дотримання правил безпеки потребує зимова ловля риби. Бува, що таке чудове дозвілля, як відпочинок біля річки чи озера, катання на ковзанах на замерзлому ставку закінчується трагічно.

Почнімо з порад для рибалок. Перед тим як почати йти краще пошукайте протоптану стежку. Знайдіть міцну палку-пішню, щоб перевіряти нею міцність льоду перед собою. Не можна перевіряти міцність льоду ногою. Треба пам’ятати, що лід може бути крихкий біля стоку вод, тонким біля кущів, очерету. Слід обходити ділянки, які вкриті товстим шаром снігу: під ним лід завжди тонший. Любителям зимової рибалки потрібно знати, що не можна пробивати поруч багать ополонок, не збиратись великими групами в одному місці, не пробивати ополонок на переправах, завжди мати при собі міцну мотузку 10-15 м. Кожен рибалка повинен мати з собою рятувальний жилет. Якщо ви опинились на крижині чи біля ополонки, надавайте допомогу потерпілому лежачи на льоду. Можна подати предмет, за який він може ухопитись, навіть свій одяг. Якщо ви побачили, що хтось провалився, покличте на допомогу. Якщо ви самі можете надати допомогу потерпілому , крикніть йому, що йдете на допомогу щоб заспокоїти його. Наближатись до ополонки потрібно тільки повзучи, широко розкинувши руки. Якщо позволяють обставини , під себе підкладіть лижі, дошку, фанеру для збільшення площі опори. До самого краю підповзати не можна, бо в воді опиняться двоє.  Кидати потерпілому мотузку чи зв’язаний одяг потрібно з 3-4 метрів. Також можливо використовувати палку, гілку чи лижу. Якщо ви не знайшли нічого на берегу і не маєте відповідних деталей рятування можуть організувати декілька людей, організувавши ланцюжок з тіл, тримаючи один одного за ноги. Запам’ятайте перебувати на льоду по одинці вкрай небезпечно. Якщо крига провалилася під вами перш за все розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні. Намагайтесь зберігати спокій. Намагайтеся не обламувати лід , без різких рухів вибирайтесь на поверхню, наповзаючи грудьми на лід і по черзі витягуючи ноги. Вибравшись із льодового полону, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де лід міцніший. Не зважаючи на те, що ви змокли і холод штовхає вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтесь, поки не опинитесь в теплі.

Тривале перебування організму в воді чи короткочасне перебування в крижаній воді може призвести до переохолодження організму. Заходи по наданню першої допомоги під час переохолодження повинен знати кожен. Ці знання можуть в берегти вас чи ваших рідних від негативних наслідків. По-перше при легкому ступені переохолодження постраждалого необхідно тепло одягти, напоїти гарячим чаєм чи кавою, змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи. При середньому чи важкому ступені переохолодження постраждалого необхідно розтерти вовняною тканиною, зігріти під теплим душем, зробити масаж усього тіла. Потім тепло одягти, укласти в ліжко, зігріти грілками. Зігрівання повинно бути поступовим, щоб не було різкого перепаду температур.

У зв’язку зі зниженням температури почастішали випадки обмороження. Найчастіше обмороженню підлягають ніс, пальці рук та ніг. Причинами обмороження можуть бути легкий або вологий одяг, тісне або мокре взуття. До суб’єктивних ознак обмороження: потерпілий не відчуває обмороженої частини тіла, немовби її не існую. Об’єктивні ознаки: шкіра блідне, втрачає чутливість, температура її знижується. Перші ознаки обмороження – різке збліднення пошкодженого холодом місця і втрата чутливості. У таких випадках слід одразу ж, але обережно, розтерти переохолоджену ділянку до відновлення нормальної чутливості і звичайного кольору. Якщо шкіра стане темною і чутливість її не відновлюється, слід негайно звернутися за медичною допомогою. Для профілактики обморожень носа та щік, перед виходом на вулицю на ці ділянки доцільно нанести захисний крем. При більш тяжких обмороженнях чи загрозі обмороження кінцівок, після того як потерплий доставлений у тепле місце, потрібно одразу ж зробити життєво важливу для цього процедуру – ізолювати замерзлу кінцівку від зовнішнього тепла (обкласти її ватою або яким-небуть іншим тепло ізолюючим матеріалом) і тільки після цього приступити до зігрівання тіла. Суть цього полягає в тому, що життя окремих клітин тіла може зберігатись і в умовах глибокого охолодження (від +2 да -3 0С). При підвищенні температури активне протікання життєвих процесів у клітинах відновлюється і клітини можуть виконувати  свої функції. У результаті людина може зберегти обморожену кінцівку та залишитись здоровою.

Вишгородський районний відділ Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Київській області звертається до громадян Вишгородщини з проханням бути уважними та обережними перебуваючи на вулиці в холодну пору року. Лише суворе дотримання правил безпеки допоможе Вам уникнути лиха.

Пам’ятайте! Ваші здоров’я і життя в ваших руках.