29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Велосипедне літо

Олексій РОСТОВСЬКИЙ, голова ГО «UpTown»

Нещодавно в нашому місті й районі успішно розпочався унікальний туристичний проект Green Velo — велопоходи до віддалених сіл Вишгородщини. Це спільний некомерційний проект місцевої влади та громадських організацій. Організаторами велопоходів є Вишгородська районна державна адміністрація та громадські організації «Асоціація велосипедистів Києва», «АпТаун», студія «Творчі Люди» (м. Вишгород).

Як зауважує голова ВРДА Олександр Горган: «Учасники цього проекту самі розробляють маршрут. У планах наступного року: кожні вихідні, кожну суботу і неділю, сотні велотуристів вирушатимуть у мандрівку до віддалених сіл.

Державний інтерес полягає у відродженні населених пунктів, які знаходяться далеко від райцентру і починають занепадати, деградують і просто вимирають. Проектом «Грін Вело» хочемо привернути увагу до цих сіл, щоб люди купували там будинки, запроваджували бізнес-проекти, повернути життя на депресивні території. Другий наш інтерес — пропаганда змістовного дозвілля, яке поєднує в собі спорт, здоровий спосіб життя та дбайливе ставлення до довкілля».

Пунктом призначення усіх веломандрівок є віддалені куточки (села Пилява, Вахівка, Сувид) із незайманою природою. У велопоходах передбачено ночівлю в наметі на стоянці біля села і гостинний прийом — смачне частування стравами української кухні від місцевих господинь. На берегах біля водойм облаштовуються кемпінги, забезпечені дровами, питною водою, столами для харчування, біотуалетами.

Учасників велопоходу весь час супроводжує автобус, який перевозить важкі речі мандрівників і страхує учасників походу на випадок непередбаченої ситуації. Маршрути мандрівок продумані для всіх категорій велосипедистів: участь можуть брати навіть маленькі діти — для них передбачені місця в автобусі (кількість дитячих місць обмежена, попередньо потрібно домовлятися з організаторами).

Велосипедисти зустрічаються на КП на виїзді з Києва у напрямку Вишгорода. Колоною по трасі їдуть до місця призначання, кожні 10 кілометрів — зупинки: помилуватися природою, зробити фото, покупатися у Київському «морі» чи інших водоймах (залежно від маршруту).

Близько 14-ої години група прибуває до місця призначення, де вже на неї чекає обід. Далі — встановлення наметів, культурна програма і вечеря…

З собою велосипедистам треба мати: справний велосипед, шолом, велосипедний замок, рюкзак, намет, спальник, каремат, теплий одяг і дощовик, головний убір для захисту від сонця, запасну камеру для велосипеда, ліхтарик, засоби від сонця та комах, індивідуальні ліки, предмети особистої гігієни, їжу в дорогу, фотоапарат і гарний настрій.

У першому та другому велопоходах у село Пиляву та Вахівку взяли участь, відповідно, до півсотні осіб щоразу. У Вахівці велотуристів частували домашніми варениками, народний колектив «Вахівчанки» влаштував гостям концерт.

Наступний велопохід відбудеться вже цієї суботи, 11 липня, — до Сувида. Більше про велопоходи та графіки мандрівок можна дізнатися на сторінках проекту Green Velo в соцмережах: https://www.facebook.com/Greenvelosummer та http://vk.com/public96539018. Реєстрація на поїздку — обов’язкова.