29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Місто Вишгород розпочалося з Київської ГЕС





У серпні 1959 року Радою Міністрів СРСР було прийнято рішення про будівництво Київської ГЕС — першої в Радянському Союзі спорудженої із збірних залізобетонних конструкцій і без водозливної греблі. Будівництво станції розпочалося у Вишгороді в 1960 році, і вже у вересні 1964-го перші святково прикрашені судна пройшли через урочисто відкритий судноплавний шлюз. А за три місяці Київська ГЕС дала перший промисловий струм.

Завдяки цьому Всесоюзному комсомольському будівництву та введенню в дію Київської ГЕС Вишгород у 1968 році отримав статус міста.
За невеликий проміжок часу тут було споруджено житлові будинки, дитячий садок-ясла на 185 місць, магазини, їдальню, кафе. Збудовано СШ № 1, лікарню, стадіон, адміністративний будинок. Тут працювали численні виробничі підприємства, серед них — Трест «Південатоменергобуд», Завод залізобетонних конструкцій, залізнична гілка «Київ-Петрівка».
На нижній промзоні встановлено перший пам’ятник нової для Вишгорода доби — комсомольцю-будівельнику. А згодом, на набережній, перед в’їздом на греблю — пам’ятний знак на честь Київських ГЕС та ГАЕС (чайку).
Нині районний центр (із 1973 року), Вишгород — сучасне, комфортне, затишне місто, яке ми із місцевою громадою зробимо іще кращим. У місті — п’ять середніх навчальних закладів, спортивна і музична школи, райвідділ міліції, суд, прокуратура, військкомат, підприємства різної форми власності. Встановлено понад десять пам’ятників і пам’ятних знаків.
У нас проводяться міжнародні спортивні змагання, конференції. Вишгород — перлина Історії. Та найяскравіший, найсвітліший промінь цієї перлини — побудова Київських ГЕС і ГАЕС. Побратим міст Німеччини, Франції, Естонії, Македонії, Польщі, Вишгород, насамперед — місто енергетиків.
Тож щиро вітаю усіх вишгородців, а особливо колективи Київських ГЕС і ГАЕС — із Днем енергетика та 50-річчям Київської гідроелектростанції!
Нехай ваша праця на благо держави завжди буде плідною. Мирного вам неба, нових звершень, міцного здоров’я, злагоди і добра у кожній родині.
Вишгородський міський голова Віктор РЕШЕТНЯК