29.03.2024

Вишгород Газета ONLINE

Вишгород – офіційний сайт газети, новини сьогодні, архів. ONLINE

Сквер — частинка міста





1

Христина РУЗАМ
ФОТО — Андрій МАКСІМОВ, «Вишгород»

У Вишгороді з’явилися ще чотири облаштовані куточки: три альпійські гірки та сквер на вул. Б. Хмельницького, 4 і 6, доріжка до зупинки автобуса від вул. Набережної, 2 і 4, затишне і безпечне місце відпочинку на вул. Луговій (приватний сектор) і сквер біля буд. 4 і 6 на вул. Ю. Кургузова.
Для декого це був приємний сюрприз. Так, мешканці вул. Б. Хмельницького і не думали, що іще якийсь благоустрій можна зробити на вулиці, яка поетапно змінюється вже кілька років.
Але три альпійські гірки на вулиці — ідея давня. Міський голова, з яким Володимир Лісогор обходив свій округ, сказав депутату: «Чого б не зробити на цьому клаптику землі альпійську гірку?» Знайшли виконавця (ПП М. Рублівський), про матеріали (земля, каміння, зелені насадження) подбала міськрада — за підтримки депутатів.
Поміж буд. 4 і 6 на вул. Б. Хмельницького заново заасфальтовано проїжджу частину, поміж дерев зроблено доріжки до ДНЗ «Ластівка», «кишені» для автівок (виконавець ТОВ «Житлошляхбуд», Олексій Білий), обгороджено та оновлено дитячий майданчик (поставили дві нові лавки), майданчик для білизни. Висаджено до сотні кущів і квітів.
Примітно, що жителі брали активну участь у благоустрої. Так, Людмила Козловська (Хмельницького, 4) і сама працювала, і людей організовувала: носила землю, висаджувала квіти.
Сквер біля буд. 4 і 6 на вул. Ю. Кургузова — багаторічна мрія мешканців усіх навколишніх будинків. У западинку стікали води — і занедбаний дитячий майданчик, який прибирали раз на рік, став смердючою калюжею, навколо якої збиралися хіба що місцеві алконавти. На спортивному майданчику з розбитою огорожею кублились бродячі собаки.
До депутата Дмитра Корнійчука мешканці округу зверталися з різними проханнями. Та лейтмотивом було: «Коли вже розгребуть цей смітник?» Виконавець — той самий ФОП Рублівський — розпочав роботи у жовтні 2014-го.
Сьогодні тут акуратний сквер із ігровими майданчиками, гірками, спортивними снарядами (турніки, бруси), пісочницею, кількома альпійськими гірками, є доріжки і лавки, дві — навколо дерев.
Западинку спланували гранітовим відсівом, обирали з кількох варіантів із сертифікатом відповідності. Траву витоптують, пісок обертається на місце вигулу собак. А відсів — як фільтр для дощової води, практичний і довговічний.
Депутат Корнійчук каже, що не раз зверталися мешканці з буд. 11 і 11-а на вул. Ю. Кургузова — щодо дитячого майданчика. Депутат-мажоритарник і мер поспілкувалися з мамочками — та пообіцяли зробити максимально швидко, враховуючи скрутні часи.
На вул. Луговій (приватний сектор за ВРГ «Інтелект») дитячий майданчик формально числився, але, окрім кількох металевих конструкцій, небезпечних для життя, — нічогісінько не було. Хоча місце дуже гарне: старі дерева, затінок. Із усіх багатоповерхівок, що поруч, туди приходили мами з дітками.
Як завжди, у міському бюджеті чимало дірок, які треба закрити. До приватного сектора руки не доходили. Врешті, взявся ПП М. Рублівський. Тепер на Луговій — огороджений затишний сквер з лавками для відпочинку, спортивними тренажерами, баскетбольним щитом, ігровим дитячим майданчиком.

Віктор РЕШЕТНЯК, Вишгородський міський голова:
— Вибори пройшли, а ми як працювали, так і працюємо — за міськими програмами. (Це я кажу спеціально для тих, хто закидає про зміни лише перед виборами).
Програма благоустрою діє без фанфар, урочистих відкриттів, усе відбувається в робочому порядку. По всьому місту з’являються сквери з дитячими і спортивними майданчиками, зручними лавочками і тренажерами.
Дуже радий, що мою ідею (облаштуй навколо себе гарну місцину) підтримали міські депутати, котрі активно працюють з людьми у себе на округах. Дитячий і спортивний майданчики, зручна доріжка, лавка, майданчик для сушіння білизни, сквер — це не дрібничка, не розкіш, а частинка наших подвір’їв і вулиць, невід’ємна складова обличчя нашого міста.

Громадська організація «Вишгород — наш дім»
Нова міська спільнота зареєстрована в районному управлінні юстиції 24 жовтня. Засновники — міські депутати Володимир Лісогор, Дмитро Корнійчук і Анатолій Шока розповідають, що створили її з метою покращення міста.
Одному депутату вирішити питання на окрузі — нереально. Депутати-мажоритарники побачили, що спільно виходить краще, є результат. Тому вирішили об’єднатися у громадську організацію, залучати інших мажоритарних депутатів до співпраці з мером і місцевою владою у подальшому облаштуванні округів.
Активно працюють з депутатами і міські комунальники (депутати вдячні головному інженеру КПЖ і КГ Ігорю Свистуну), не стоять осторонь керівники місцевих підприємств Максим Рублівський і Олексій Білий.
Та це не означає, що все робитимуть за людей. Засновники ГО «Вишгород — наш дім» кажуть: «Ми об’єдналися, натхненні прикладом мера, змінами останніх років у нашому місті. Хочемо — кожен на своїй ділянці — робити Вишгород кращим.
Запрошуємо до нашої громадської організації активістів, старших будинків, кварталів, вулиць — спрямувати свою енергію на благії діла. Той, хто хоч раз прибрав у себе під балконом, — вже не кидатиме туди недопалки. Так і з’являється звичка до кращого, до нормального життя».